MakingThePages


KaZaA

KaZaA is een computerprogramma waarmee z.g. Peer to Peer (p2p) verbindingen zijn te maken tussen twee computersystemen, met als doel het onderling uitwisselen van bestanden. De meest gebruikte toepassing is het uitwisselen van muziek en films. Het gebruik van KaZaA is niet verboden, het kopiëren van materiaal waarop copyright berust zoals de meeste muziekstukken en films echter wel.

Er zijn diverse versies van KaZaA in omloop, sommige hiervan bevatten naast het p2p programma nog andere programma's waaronder spyware software. Er is echter een versie die een wel heel vervelende nevenfunctie heeft. In deze versie (versie met de 3D reclame banners) wordt de computer- en netwerkcapaciteit van de gebruiker gebruikt voor andere doeleinden, geheel naar keuze van de schrijvers van de software. In een geval van een ADSL verbinding met meerdere gebruikers werd de ADSL vebinding zo zwaar belast door een gebruiker met KaZaA dat het voor de andere gebruikers zo goed als onmogelijk werd om het internet op te gaan. Waarvoor de capaciteit gebruikt wordt kan de gebruiker niet zien, noch heeft die daar enige invloed op. De capaciteit kan b.v gebruikt worden als reclameserver of voor het verspreiden van spam. Indien uw computer wordt gebruikt voor spam kan dit vergaande gevolgen hebben, omdat er ISP zijn die spammers in de ban doen en de spammer toegang tot hun http en email servers weigeren, waardoor uw internet gebruik aanmerkelijk wordt beperkt. De gewraakte software is ingebouwd door een onbekend Amerikaans bedrijfje BDE (Brilliant Digital Entertainment) die de verkregen capaciteit verkoopt aan bedrijven die server capaciteit nodig hebben. Volgens de computerdeskundige Nicolas Weaver van Berkeley University is BDE een nul op het gebied van beveiliging en het wachten is dan ook op massaal misbruik door hackers voor b.v. een DOS aanval. KaZaA en BDE gebruiken hetzelfde onderliggende Fasttrackprotocol waardoor het gebruik door BDE niet wordt opgemerkt door een firewall.

De gebruiker heeft tijdens de installatie akkoord gegeven op dit gebruik door 'ok' te geven op de ellenlange licentievoorwaarde, maar zonder deze oke is de software niet werkend te krijgen en er is geen mogelijkheid om alleen de p2p functie te installeren.

De Russische hacker 'Yuri' heeft het populaire bestandenuitwisselprogramma KaZaA gekraakt en de gekraakte versie publiekelijk beschikbaar gesteld. Yuri’s versie heet KaZaA Lite en is vrij van de gewraakte spyware waarmee KaZaA eerder deze maand in opspraak kwam. KaZaA Lite maakt gebruik van het peer-to-peer netwerk van KaZaA zelf, aldus Wired. bron: de 404 redactie HCCnet.
Bij dit soort software blijft de vraag of de hacker niet een eigen achterdeur heeft ingebouwd in deze versie?

Het uitwisselen van software, muziek, films en dergelijke waarop copyright rust is verboden ! Indien deze uitwisseling via het internet gebeurt is deze door iedere ISP en breedband leverancier in de route te volgen. Dat er op dit moment geen aktieve vervolging plaatsvindt naar partikulieren die zich aan het schenden van het copyright bezondigen wil niet zeggen dat dit ook in de toekomst risicoloos is ! Indien de teruggang van de muziekindustrie doorgaat en er massaal ontslagen gaan vallen kan de opsporings prioriteit van de ene op de andere dag veranderen.
De eerste gevolgen van het massaal kopiëren zijn nu al merkbaar, er verschijnen nu al CD's die niet meer op de computer zijn af te spelen. Hierdoor wordt de koper van CD's benadeeld door minder gebruiksmogelijkheden en eventueel vastlopen van zijn computer, indien geprobeerd wordt de CD in de computer af te spelen.

home    sitemap

©   webdesign b.w.p.m. mauritsz mtp buurmalsen holland

Deze pagina voldoet aan de W3C specificaties Valid HTML 4.01! Valid CSS!