Linux is op dit moment het snelst groeiende besturingssysteem. Linux is in tegenstelling tot Unix en Windows gratis en mag ook op meerdere computers worden geïnstalleerd. Het verhaal van Linux is begonnen in 1991 toen Linus Torvalds als student besloot om een voor iedereen toegankelijk gratis verkrijgbaar operatingsysteem te bouwen. Omdat het bouwen van een goed universeel toepasbaar operatingsysteem te veel was voor een man zijn er in de loop der jaren steeds meer mensen gaan meewerken aan dit project, eerst vooral medestudenten en later via het internet allerlei andere programmeurs van over de hele wereld. Linus Torvalds heeft nog steeds de regie over de kernel en zorgt daardoor dat er één Linux is en niet zoals bij Unix gebeurd is allerlei niet uitwisselbare uitvoeringen. Verwacht wordt dat in 2005 één derde van alle servers onder Linux draait.
Linux bestaat uit een kernel met daar omheen de commando's, utilities en programma's dit geheel wordt aangevuld met een installatieprocedure tot een distributie.
Dit is de basis van het operatingsysteem en over deze kernel behoud Linus Torvalds de regie, hij bepaalt wat wel of niet wordt opgenomen in een bepaalde versie en wanneer een versie productierijp is en verspreid kan worden. Vanaf dat moment worden er geen nieuwe uitbreidingen meer ingebracht en alleen nog fouten opgelost. De ontwikkelaars gaan dan weer verder met het maken van een nieuwe kernel. De kernel is een gesloten gedeelte waar niemand verder nog wijzigingen op kan uitvoeren zodat er een zeer stabiel systeem ontstaat.
De meeste Linux commando's zijn net als bij Unix kleine stukjes script of programma's die gebruik maken van de functies uit de kernel. Door deze techniek staan de commando's redelijk los van de kernel en kunnen ze niet makkelijk het systeem onderuithalen. Dit in tegenstelling tot bij Windows waar alles met elkaar is geïntegreerd hetgeen ook de instabiliteit van Windows veroorzaakt.
Utilities en programma's staan net als de commando's los van de kernel en kunnen daardoor ook veel moeilijker dan bij Windows het systeem onderuithalen. Linux is open software hetgeen niet wil zeggen dat alle programma's ook gratis zijn, indien iemand een heel nieuw programma schrijft mag daar gewoon geld voor worden gevraagd. Alleen als iemand voortbouwt op reeds bestaande open stukken moeten die nieuwe stukken gratis worden geleverd als open software.
Een distributie is een verzameling van een Linux kernel met de commando's, scripts en programma's aangevuld met een installatieprocedure, gegevensdragers en documentatie. Ondanks dat Linux gratis is mag voor een distributie geld worden gevraagd, er zit naast het Linux stuk nl. een door de distributeur verzorgd stuk bij zoals installatieprocedure, documentatie, support en gegevensdragers, waarvoor betaald moet worden. Voorbeeld van distributies zijn Red-Hat en Suse.
Doordat Linux in lagen is opgebouwd is Linux redelijk simpel aan te passen aan het hardware platform waarop het moet draaien. Alleen de buitenste laag van de kernel moet worden aangepast aan de processor. Voor de meeste Intel Pentium-systemen maar ook een aantal high- performancesystemen met b.v. de HP PA-RISC processor en de IA-64 zijn is een Linux versie beschikbaar. Gevolg van deze brede ondersteuning is dat Linux als server kan draaien op een uiterst simpel Pentium systeem van ca 1000,00 Euro tot op miljoenen kostende meervoudig uitgevoerde multiprocessor clusters. Via het Internet zijn er zelfs nog distributies in omloop die kunnen draaien op Intel 386 en 486 machines. Verschillende grote bedrijven zoals HP en IBM ondersteunen inmiddels Linux naast hun eigen Unix versie en kunnen complete Linux-systemen leveren. Maar ook kleinere PC- en serverbouwers zoals b.v. TTEC (tel 0800 022 02 38) kunnen Linux-systemen leveren.
Linux is bijzonder geschikt als internetserver en een groot aantal ISP's gebruiken dit dan ook. De meeste Linux distributie bevatten een versie van de Apache internetserver programma's. Dit is een stabiele internet server met standaard een goede beveiliging en bijna probleemloze installatieprocedure. De combinatie Linux met Apache is voor bedrijven een goedkope stabiele oplossing voor een intern internet (intranet) Deze combinatie stelt geen extreme eisen aan de hardware en is op iedere Intel Pentium te draaien. Wij hebben tot aan 2001 gedraaid op een Pentium 120 Mhz met 48 Mb intern geheugen en 1,2 Gb schijfruimte, wij zijn toen wegens gebrek aan schijfruimte overgegaan op een Celeron 700 met 128 Mb interngeheugen en 20 Gb schijfruimte. Niet alleen voor ons eigen kantoor draaien wij met Linux servers maar ook de hosting voor al onze klanten gebeurt op Linux systemen. Hele grote spelers op het internet zoals b.v. Amazon draaien op Linux en die bedrijven zijn volledig afhankelijk van hun servers voor het contact met hun klanten. Als hun systemen uitvallen dan valt het bedrijf stil.
Als file server is Linux in combinatie met het meestal meegeleverde Samba een idëale combinatie met Windows werkstations.
Als werkstation heeft Linux ook nadelen t.o.v. Windows. Het aantal gebruikersapplicaties is duidelijk minder dan bij Windows. Al zijn er voor de meeste kantoortoepassingen goede oplossingen. Het heeft ook een groot voordeel als werkstation in de vorm van de prijs, uitgerust met gratis verkrijgbare office, mail en grafische software kan er een behoorlijk bedrag worden bespaard t.o.v. b.v Windows 2000 met MS Office en Photoshop.
Voorgeconfigureerde Linuxsystemen zijn op dit moment nog lang niet bij iedere PC leverancier verkrijgbaar en ook de ondersteuning is daardoor moeilijker dan op Windows. Verschillende grote fabrikanten leveren echter nu al systemen inclusief support op software. Naarmate de penitratiegraad van Linux toeneemt zal de support ook steeds meer door plaatselijke leveranciers gedaan kunnen worden, de verwachting is dat Linux op het gebied van kantoorservers een belangrijke speler zal worden en in 2005 ruim één derde van de servermarkt zal bedienen.
Voor site's over Linux zie onze Linking pagina
Bezoek ook onze Lindows pagina voor de laatste ontwikkelingen op het operating gebied.
© webdesign b.w.p.m. mauritsz buurmalsen holland